20.11.2017
RSS Facebook Twitter Linkedin Digg Yahoo Delicious
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 52
Arvostele
(1 ääni)

Ateismi: Lyhyt johdanto on alun perin Oxford University Pressin A Very Short Introduction -sarjassa vuonna 2003 ilmestynyt filosofi Julian Bagginin teos, joka esittelee ateismin ja uskonnottoman etiikan perusteet. 

Mitä on ateismi? 
Luvussa ”Mitä on ateismi?” Baggini havainnollistaa ateismin käsitettä tarinalla Loch Nessin hirviöstä. Bagginin mukaan useimmat ihmiset ovat sitä mieltä, ettei Loch Ness -järvessä ole hirviötä. Henkilöistä, jotka pitävät järveä tavallisena järvenä, jossa ei ole hirviötä, ei käytetä mitään eritystä nimitystä. Oletetaan, että niiden ihmisten määrä, jotka uskovat järvessä olevan hirviön, alkaa kasvaa. Pian heitä aletaan kutsua ”nessisteiksi”. Kun nessistien määrä kasvaa riittävän suureksi, nessisti lakkaa olemasta pilkkanimi. Vaikka hirviön olemassaolosta ei ole mitään näyttöä, nessistejä aletaan pitää normaaleina. Niitä, jotka eivät ole nessistejä, aletaan kutsua ei-nessisteiksi eli anessisteiksi. Tavallisella ihmisellä on erilaisia todellisuutta koskevia käsityksiä. Teistit sanovat, että tämän lisäksi todellisuuteen kuuluu jumala. Jos teistejä eli jumalaan uskovia ei olisi, olisi kuitenkin ateisteja, mutta kukaan ei kutsuisi heitä ateisteiksi. Ateistien käsitys olisi aivan sama vaikka teistejä ei olisi ollut koskaan olemassa. Baggini arvostelee myös agnostisismia. Hänen mukaansa agnostikkojen ajattelutavan mukaan ei voitaisi sanoa, nouseeko aurinko huomenna, koska mikään kokemustieto ei ole täysin varma.

Arvostele
(0 ääntä)

Teologeilla on ollut 2000 vuotta aikaa osoittaa epäilijöille, että Jumala on olemassa ja toimii maailmassa. Todistelu puhuttelee yhä vain niitä, jotka haluavat uskoa. Avomielinen kyselijä on edelleen ymmällään. Tutkija Ilkka Pyysiäinen arvioi kriittisesti kristinuskon keskeisiä opinkappaleita ja uskonnollista vallankäyttöä. Jumalaa ei ole on sujuvasti kirjoitettu ja huumorilla höystetty mielipidekirja, joka ei jätä lukijaa kylmäksi.

 

 

 

 

 

 

Arvostele
(0 ääntä)

Tämän hetken tunnetuimpiin journalisteihin ja ajattelijoihin kuuluva Christopher Hitchens on kiistelty kirjoittaja, joka liberaalina vasemmistointellektuellina on viime aikoina hätkähdyttänyt yleisöään eniten Irakin sotaa puolustavilla kirjoituksillaan. Hänen kirjoituksiaan julkaistaan mm. The Guardian, Vanity Fair ja The Nation-lehdissä. Alun perin englantilainen, nykyään USA:ssa asuva Hitchens on kirjoittanut kirjan mm. Henry Kissingeristä, George Orwellista, Äiti Teresasta sekä Hillary ja Bill Clintonista.Hänen uusin teoksensa Rakkaus, köyhyys ja sota koostuu kirjallisuus- ja kulttuurikritiikistä, historiallisista esseistä, reportaaseista ja henkilökohtaisemmista artikkeleista. Hitchens liikkuu taitavasti politiikan, kirjallisuuden ja omaelämäkerrallisuuden tasoilla; harva kirjoittaja on yhtä kotonaan kirjoittaessaan niin Winston Churchillista kuin Marcel Proustista. Journalistina Hitchensiä on kiitetty tasapuolisuudesta ja samaan aikaan arvosteltu ristiriitaisuuksista. Viime vuosien yksi näkyvimpiä keskusteluja on ollut Hitchensin kritiikki Noam Chomskya vastaan, jonka taustalla on suhtautuminen syyskuun 11:nnen terrori-iskuun sekä amerikkalaisen vasemmistoälymystön ongelmallinen suhde isänmaallisuuteen.Englanninkielisestä alkuteoksesta Love, Poverty and War suomentaneet Soili Takkala ja Veli-Pekka Ketola.

Arvostele
(0 ääntä)

Monille, kenties useimmille, uskonto on asioista tärkein. Se lohduttaa heitä kärsimyksessä, on olennainen osa heidän avioliittoaan ja lastensa kasvatusta ja vie yhteistyöhön, jonka tulokset ovat sekä ihmeellisiä että hirveitä.Uskonto on niin vahva voima maailmassamme, että sitä on yritettävä ymmärtää kaikessa monimutkaisuudessaan, mutta useimmat uskontojen kannattajat vastustavat jyrkästi jokaista, joka haluaa tutkia heidän käytäntöjään ja uskomuksiaan luonnontieteen menetelmin, parhailla käytössämme olevilla välineillä.Tässä teoksessa maineikas amerikkalainen filosofi Daniel C. Dennett pyrkii selvittämään uskontojen perheen hämmästyttävän ilmiömaailman. Miksi ja miten niillä on uskolliset kannattajansa? Mistä niiden voima nousee? Miksi ne muokkaavat niin monien elämää niin vahvasti?Mistä syntyy omistautuminen Jumalalle? Mikä oli psykologinen ja kulttuurinen maaperä, jossa uskonto syntyi? Onko se addiktio vai aito tarve, joka tulisi säilyttää hintaan mihin hyvänsä? Onko se sokean evolutiivisen vaiston tuote vai rationaalisen valinnan tulos? Onko Jumalaan uskovilla hyvä syy uskoonsa? Ovatko ihmiset oikeassa sanoessaan, että uskonto on paras tapa elää hyvä elämä? Ennen kaikkea onko uskonto moraalin perusteiden välttämätön edellytys?Tässä haastavassa teoksessa Daniel C. Dennett väittää, että uskonnon perimmäisiä kysymyksiä ympäröivästä salamyhkäisyydestä on luovuttava, jotta uskonto ymmärrettäisiin nykyistä paremmin ja jotta näihin kysymyksiin saataisiin rationaalinen vastaus.Uskonto on aivan liian tärkeä asia luonnontieteellisen tarkastelun ulkopuolelle jätettäväksi.

Sivu 1 / 3

Ateisti.fi Tiedottaa!

Kuulumme Affiliate ohjelmaan, kumppanimme on: CDON.COM. Ostamalla kirjan Ateisti.fi sivustolla olevien linkkien tai mainosten kautta, saamme osan myyntituloista. Näillä tuloilla ylläpidämme sivustoamme ja siihen liittyvää toimintaa. Tukemalla sivustoamme, sinä viisastut ja me takaamme sinulle toimivan sivuston.

Suosituimmat Kirjat

Jumalharha - Richard Dawkins

Jumalharha - Richard Dawkins

Maineikas biologi, biologiaan keskittynyt tietokirjailija ja ateisti Richard Dawkins käsittelee tässä teoksessa Jumalaan uskomisen irrationaalisuutta ja sen yhteiskunnalle aiheutta...

Maailman hienoin esitys - Richard Dawkins

Maailman hienoin esitys - Richard Dawkins

Maailman hienoin esitys on Richard Dawkinsin vastaus niille, jotka kyseenalaistavat luonnonvalintaan perustuvan evoluution, kuten kreationisteille, "älykkään suunnittelun"...

Jumalaa ei ole - Ilkka Pyysiäinen

Jumalaa ei ole - Ilkka Pyysiäinen

Teologeilla on ollut 2000 vuotta aikaa osoittaa epäilijöille, että Jumala on olemassa ja toimii maailmassa. Todistelu puhuttelee yhä vain niitä, jotka haluavat uskoa. Avomielinen k...

Ateismi - Michael Martin

Ateismi - Michael Martin

Ateismi on monitieteinen johdatus ateistiseen ajatteluun. Kirjan viisitoista kirjoittajaa valottavat ateistista ajattelutapaa muun muassa luonnontieteiden, sosiologian ja filosofia...