20.11.2017
RSS Facebook Twitter Linkedin Digg Yahoo Delicious
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 52
sunnuntai, 26 tammikuu 2014 08:24

Ateismi - Lyhyt johdanto

Arvostele
(1 ääni)
 •  
  Ateismi

  Julian Baggini

   

  38.95€      

  Kategoria: Astrologia 
  Sivut:  128
  Kieli:  Suomi 
  Sidos Nidottu, pehmeäkantinen 
  Julkaisupäivä:  31.12.2005 
  Kustantaja:  Vapaa-ajattelijain liitto 
  Kääntäjä:  Erkki Hartikainen, Suvi laukkanen, Paula Vasama 

   

Ateismi: Lyhyt johdanto on alun perin Oxford University Pressin A Very Short Introduction -sarjassa vuonna 2003 ilmestynyt filosofi Julian Bagginin teos, joka esittelee ateismin ja uskonnottoman etiikan perusteet. 

Mitä on ateismi? 
Luvussa ”Mitä on ateismi?” Baggini havainnollistaa ateismin käsitettä tarinalla Loch Nessin hirviöstä. Bagginin mukaan useimmat ihmiset ovat sitä mieltä, ettei Loch Ness -järvessä ole hirviötä. Henkilöistä, jotka pitävät järveä tavallisena järvenä, jossa ei ole hirviötä, ei käytetä mitään eritystä nimitystä. Oletetaan, että niiden ihmisten määrä, jotka uskovat järvessä olevan hirviön, alkaa kasvaa. Pian heitä aletaan kutsua ”nessisteiksi”. Kun nessistien määrä kasvaa riittävän suureksi, nessisti lakkaa olemasta pilkkanimi. Vaikka hirviön olemassaolosta ei ole mitään näyttöä, nessistejä aletaan pitää normaaleina. Niitä, jotka eivät ole nessistejä, aletaan kutsua ei-nessisteiksi eli anessisteiksi. Tavallisella ihmisellä on erilaisia todellisuutta koskevia käsityksiä. Teistit sanovat, että tämän lisäksi todellisuuteen kuuluu jumala. Jos teistejä eli jumalaan uskovia ei olisi, olisi kuitenkin ateisteja, mutta kukaan ei kutsuisi heitä ateisteiksi. Ateistien käsitys olisi aivan sama vaikka teistejä ei olisi ollut koskaan olemassa. Baggini arvostelee myös agnostisismia. Hänen mukaansa agnostikkojen ajattelutavan mukaan ei voitaisi sanoa, nouseeko aurinko huomenna, koska mikään kokemustieto ei ole täysin varma.

 

Ateistinen etiikka
Uskonnon ja moraalin suhteesta Baggini sanoo, että vaikka ei voida todistaa loogisesti, että ateistien pitäisi käyttäytyä moraalisesti, tätä ei voida todistaa myöskään uskovaistenkaan suhteen. Bagginin mukaan ihmiset arvostavat erilaisia asioita ja ottavat huomioon erilaisten tekojen seurauksia.

Uskontoa vastaan?
Baggini sanoo välttävänsä kirjassa käsitettä humanismi. Hänen mukaansa uskonnottomaankin humanismiin liittyy ateismin lisäksi käsityksiä moraalista ja ihmisen keskeisestä asemasta. Toiseksi sana on monimerkityksinen: puhutaan esimerkiksi kristillisestä humanismista ja humanistisista tieteistä. Humanistijärjestöihin kuuluu myös uskovaisia. Kolmanneksi Bagginin mielestä on jäänne uskontojen ajattelusta, että ihminen on muun luonnon yläpuolella. Hänen mielestään jotkut humanistijärjestöt edustavat ihmislajikeskeisyyttä.

Bagginin mielestä ateismi tarkoittaa kasvamista eteenpäin lapsuudesta, elämään vastuullista aikuisuutta ilman harhakuvitelmia. Hänen mukaansa ateismi on myönteinen siirtyminen pois taruista ja taikauskosta.

Luettu 3247 kertaa
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Jumalaa ei ole - Ilkka Pyysiäinen

Ateisti.fi Tiedottaa!

Kuulumme Affiliate ohjelmaan, kumppanimme on: CDON.COM. Ostamalla kirjan Ateisti.fi sivustolla olevien linkkien tai mainosten kautta, saamme osan myyntituloista. Näillä tuloilla ylläpidämme sivustoamme ja siihen liittyvää toimintaa. Tukemalla sivustoamme, sinä viisastut ja me takaamme sinulle toimivan sivuston.

Suosituimmat Kirjat

Jumalharha - Richard Dawkins

Jumalharha - Richard Dawkins

Maineikas biologi, biologiaan keskittynyt tietokirjailija ja ateisti Richard Dawkins käsittelee tässä teoksessa Jumalaan uskomisen irrationaalisuutta ja sen yhteiskunnalle aiheutta...

Maailman hienoin esitys - Richard Dawkins

Maailman hienoin esitys - Richard Dawkins

Maailman hienoin esitys on Richard Dawkinsin vastaus niille, jotka kyseenalaistavat luonnonvalintaan perustuvan evoluution, kuten kreationisteille, "älykkään suunnittelun"...

Jumalaa ei ole - Ilkka Pyysiäinen

Jumalaa ei ole - Ilkka Pyysiäinen

Teologeilla on ollut 2000 vuotta aikaa osoittaa epäilijöille, että Jumala on olemassa ja toimii maailmassa. Todistelu puhuttelee yhä vain niitä, jotka haluavat uskoa. Avomielinen k...

Ateismi - Michael Martin

Ateismi - Michael Martin

Ateismi on monitieteinen johdatus ateistiseen ajatteluun. Kirjan viisitoista kirjoittajaa valottavat ateistista ajattelutapaa muun muassa luonnontieteiden, sosiologian ja filosofia...